środa, 10 maja 2017

Chiński makaron z pak choi, tofu i orzechami nerkowca




Chiński makaron z pak choi, tofu i orzechami nerkowca
/przepis inspirowany przepisem z bloga Kwestia Smaku/

składniki na 4 porcje:
- 100 g chińskiego makaronu Mie*
- 2 kapusty pak choi - pokrojone w kostkę;
- pęczek szczypiorku - drobno posiekany;
- 1 mała pierś kurczaka lub 1/2 dużej - pokrojonej w kostkę o boku 1,5 cm;
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną);
- 1 opakowanie tofu - pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm;
- 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny do smażenia);
- garść orzechów nerkowca;
- 1 łyżka startego świeżego imbiru;
- sól;
- pieprz biały;

sos:
- 3 łyżki wody;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka octu ryżowego;

do podania:
- ziarna sezamu;
- olej sezamowy;
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku;


1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso oprószyć mąką z ciecierzycy;
3. Wymieszać składniki sosu.
4. W woku rozgrzać olej. Włożyć orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć, dodać szczypiorek i imbir i jeszcze chwilę podsmażyć.
5. Oddać kurczaka i smażyć przez 2 min. Dodać tofu i kapustę pak choi i mieszając smażyć kolejne 2 min. Dodać sos i wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Smażyć jeszcze minutę.
6. Dodać makaron i smażyć 2-3 min cały czas mieszając.
7. Wyłożyć na talerze, skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

*chiński makaron Mie - makaron pszenny do potraw chow mein, dostępny w sklepach z żywnością orientalną, również w Lidlu kiedy jest tydzień kuchni azjatyckiej

Smacznego!



2 komentarze: