piątek, 5 maja 2017

Piwne tofu


Uwielbiam tofu, uważam, że ma ciekawy smak, ale czasem warto nadać mu więcej wyrazu. Tofu z tego przepisu nadaje się do podania na ciepło lub na zimno do sałatki, na kanapkę, czy jako dodatek do innych potraw. Można je przechowywać do ok. tygodnia w lodówce.



Piwne tofu
/przepis pochodzi z bloga Jadłonomia/

składniki:
- 2 kostki tofu (400 g);
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego;
- 1/2 szkl. piwa;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem);
- 1 łyżeczka papryki wędzonej;
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki chili;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- sól i czarny pieprz;


1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
2. Tofu pokroić w grube plasty.
3. W szklance wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno naczynia żaroodpornego wylać część marynaty, tak aby na dnie była równa warstwa płynu. Następnie ciasno ułożyć plastry tofu i wylać pozostałą część marynaty.
4. Piec 25-35 min, do czasu, aż cała marynata wyparuje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz