piątek, 12 maja 2017

Krem z białych szparagów z bekonowym czipsem



Tegorocznemu majowi raczej daleko do wiosny, ale kiedy się da łapiemy chwile słońca i spędzamy jak najwięcej czasu na spacerach lub małych wycieczkach. Teraz jest idealna pora na szparagi. Moje ulubione to te zielone. Przygotowuje się je bardzo szybko i są zawsze smaczne. Jednak raz na jakiś czas lubię gotować z białych szparagów. Te są idealne do zup kremów. Rok temu przyrządzałam je w ten sposób. Teraz po kilku zmianach przedstawiam Wam nowy przepis na krem z bekonowym czipsem.
W wersji wege nie podajemy czipsa, a wywar jest warzywny.


Krem z białych szparagów z bekonowym czipsem

składniki na 4 porcje:
- 2-3 szalotki;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- 1 duży ziemniak lub 2 małe;
- 2 szkl. bulionu z warzyw lub rosołu;
- 5-6 białych szparagów;
- 3/4 szkl. mleka roślinnego - ja użyłam mleka kokosowego;
- sól:
- pieprz;
- gałka muszkatołowa;
- cienko krojony boczek - po 2 plastry na porcję;
- olej lniany do dekoracji;

1. Szalotki kroimy w piórka i podsmażamy na oleju przez kilka minut, aż nabiorą lekko brązowego koloru.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do szalotek i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15 min.
3. W tym czasie myjemy i obieramy szparagi, odkrajamy stwardniałą końcówkę, a resztę kroimy na ok. 2 cm kawałki. Gotujemy przez 5 min.
4. Zupę miksujemy na gładką masę, w trakcie dodajemy mleko roślinne. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Cienko krojony boczek układamy na patelni i smażymy chwilę, aż będzie usmażony i chrupiący.

6. Zupę podajemy skropioną olejem lnianym i bekonowym czipsem.

Smacznego!

1 komentarz: