czwartek, 15 sierpnia 2013

Racuszki z malinami



Racuszki z malinami
/przepis pochodzi ze strony www.whiteplate.blogspot.com/

składniki:

- 180 g mąki pszennej
- 15 g 
świeżych drożdży  
- 150 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła 
- 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej roślinny do smażenia (używam arachidowego)

Mąkę przesiać, połączyć z solą. 
Jajka ubić z mlekiem i masłem, dodać pokruszone drożdże i wanilię, odstawić na 10 minut. Połączyć z mąką. Dokładnie zmiksować. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając miskę ściereczką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. 

Racuszki smażyć z obu stron na złoto i szybko odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć je z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz