czwartek, 22 sierpnia 2013

chlebek prowansalski Lorraine Pascale

 Bardzo smaczny chlebek, a co najważniejsze szybko się go przygotowuje.

chlebek prowansalski Lorraine Pascale

składniki:
- 0,5 kg mąki;
- 1 opakowanie drożdży instant;
- 1 łyżezka soli morskiej;
- 200 ml ciepłej wody przegotowanej;
- mleko;

Wymieszać mąkę z drożdżami i solą. Następnie wlać wodę i ugnieść sprężyste ciasto. Malakser ugniecie je w 5 min, ja gniotłam sama i zajęło mi to ok. 15 min.

Odstawić na 30 min. przykryte lnianą ściereczkę.

Rozgrzać piekarnik do 200oC.

Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek i posmarować mlekiem, żeby skórka była chrupiąca.

Do piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą, co zapobiegnie wysychaniu chleba. Nie pieczemy na termoobiegu, bo to spowoduje, że ciasto będzie suche.
Piec 30-35 min.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe posmarować mlekiem.

Do ciasta można dodać zioła: tymianek, zioła prowansalskie lub drobno pokrojoną kiełbasę chorizo. Dodajemy je jak ciasto wyrośnie i pozostawiamy na ok. 10 min do ponownego wyrośnięcia.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz