czwartek, 19 września 2013

Makaron Jamiego

Makaron Jamiego
/przepis zaczerpnięty z programu tv Jamiego Olivera/

składniki dla 2 osób:
- 300 g makaronu świderki;
- 1/4 główki kapusty włoskiej;
- 250 g boczku wędzonego;
- 150 g startego sera żółtego (można go zastąpić kulką mozzareli);
- sól morska;
- świeżo mielony pieprz kolorowy;

     Makaron gotujemy al dente.
    Kapustę kroimy w paski i dusimy na patelni aż będzie miękka. W trakcie podlewamy wodą z makaronu. Na drugiej patelni smażymy boczek pokrojony w słupki. Boczek dodajemy wraz z tłuszczem, który się z niego wytopił. Smażymy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron wraz z 4 łyżkami wody, w której się gotował. Dokładnie mieszamy, żeby smaki się połączyły. Posypujemy startym serem, mieszamy i podajemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz