Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy...
Keks dyniowy z kawałkami mlecznej czekolady
/przepis pochodzi z Whiteplate/
składniki:
- 250 g puree z dyni*;
- 125 g masła;
- 1 łyżka miodu;
- 100 g drobnego cukru;
- 1 jajko;
- 180 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 100 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady;
* dynia - surową dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i pieczemy do miękkości. Najlepiej pokroić ją na duże kawałki, zbyt drobno pokrojona może się przypalić. Upieczoną dynię studzimy i miksujemy na puree.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Do zmiksowanej dyni dodajemy masło, miód i jajko. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, następnie dodajemy ją do mokrych składników. Na koniec dodajemy pokrojoną bardzo drobno czekoladę.
Keksówkę o wymiarach 15 cm x 23 cm smarujemy masłem i wypełniamy ciastem.
Piec 50-60 min.
Ciasto będzie dość wilgotne.
Przed podanie należy je ostudzić.
Smacznego!
dyniowy keks, ach, jesienne smaki!:)
OdpowiedzUsuń