Dziś pieczemy ciasto z dyni, magicznym dodatkiem są żurawina oraz wspaniale pachnące i aromatyczne przyprawy korzenne.
Korzenne ciasto dyniowe z żurawiną
/przepis pochodzi z bloga Strawberries from Poland/
składniki:
- 200 g mąki;
- 1/3 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżeczki imbiru w proszku;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 240 ml puree z dyni;
- 112 stopionego, przestudzonego masła;
- 3/4 1 szklanki cukru brązowego;
- 2 jajka;
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić ją rodzynkami);
dynia - w niewielkiej ilości wody gotujemy do miękkości dynię pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu odsączamy dynię z wody i miksujemy ją na papkę.
- 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżeczki imbiru w proszku;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 240 ml puree z dyni;
- 112 stopionego, przestudzonego masła;
- 3/4 1 szklanki cukru brązowego;
- 2 jajka;
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić ją rodzynkami);
dynia - w niewielkiej ilości wody gotujemy do miękkości dynię pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu odsączamy dynię z wody i miksujemy ją na papkę.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy korzenne. Do drugiej miski wbijamy jajka, ubijając na lekką pianę. Dodajemy puree dyniowe i mieszamy na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy schłodzone stopione masło i cukier, ponownie mieszamy. Suche składniki mieszamy z mokrymi i z żurawiną, delikatnie, tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 15 cm x 23 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz