poniedziałek, 30 września 2013

Korzenne ciasto dyniowe z żurawiną

 

Dziś pieczemy ciasto z dyni, magicznym dodatkiem są żurawina oraz wspaniale pachnące i aromatyczne przyprawy korzenne.

 
Korzenne ciasto dyniowe z żurawiną
/przepis pochodzi z bloga Strawberries from Poland/

składniki:
- 200 g mąki;
- 1/3 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 2 łyżeczki imbiru w proszku;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1/4  łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 240 ml puree z dyni;
- 112 stopionego, przestudzonego masła;
- 3/4  1 szklanki cukru brązowego;
- 2 jajka;
- 1/2  szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić ją rodzynkami); 



dynia - w niewielkiej ilości wody gotujemy do miękkości dynię pokrojoną w kostkę. Po ugotowaniu odsączamy dynię z wody i miksujemy ją na papkę.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy korzenne.  Do drugiej miski wbijamy jajka, ubijając na lekką pianę. Dodajemy puree dyniowe i mieszamy na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy schłodzone stopione masło i cukier, ponownie mieszamy.  Suche składniki mieszamy z mokrymi i z żurawiną, delikatnie, tylko do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 15 cm x 23 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto.
Piec przez 50-60 minut (patyczek włożony do środka powinien wyjść suchy). 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz