sobota, 29 marca 2014

śniadaniowe jajka z serem żółtym i camembert




Pomimo, że po zimie zostały tylko wspomnienia, ja nadal mam ochotę na tzw. śniadanie na ciepło. Miło jest wstać rano i nieśpiesznie delektować się herbatą i pyszną babeczką.
Oto moja propozycja na weekendowe śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko. W czasie przygotowań rozgrzewamy piekarnik, a po 15-20 min cieszymy się już pysznym i ciepłym śniadanie.


Śniadaniowe jajka z serem żółtym i camembert.

składniki na 6 babeczek:
- 1 płat ciasta francuskiego;
- 6 jajek;
- 6 plasterków sera żółtego;
- ok 100 g sera żółtego startego na tarce;
- 6 plastrów sera camembert;
- oliwa do wysmarowania foremek;

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180oC. 
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 równych kawałków. Formę do dużych muffinów natłuszczamy i wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego. Na dno każdej babeczki kładziemy plaster sera żółtego. Następnie wbijamy do każdej kieszonki po 1 jajku. Posypujemy startym serem żółtym, a na wierzch układamy plasterek sera camembert.
Pieczemy 15 min, jeżeli chcemy uzyskać żółtko na miękko lub 20 min, kiedy żółtko ma być twarde.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz