niedziela, 30 marca 2014

Miodowe magdalenki


Magdalenki to przepyszne francuskie ciastko, często niedoceniane przez osoby odwiedzające Francję. Mają charakterystyczny muszelkowy kształt, który uzyskujemy dzięki specjalnym foremkom. Te pyszne ciasteczka pochodzą z Lotaryngii i nie do końca wiadomo, kto jest autorem oryginalnego przepisu. Według słownika oksfordzkiego nazwa pochodzi od XIX wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne źródła podają, że pani Paulmier była w XVIII wieku kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem tego przepisu. Wśród autorów wymienia się również kucharza księcia Talleyranda, Jeana Avice'a oraz Perrotin de Barmond.
Oryginalny przepis, niezależnie od jego autorstwa;), zawiera mąkę, jajka, cukier, masło i sok z cytryny. Ja skorzystałam z przepisu z Liski z WhitePlate, w którym zamiast soku z cytryny wykorzystano miód. Są obłędnie pyszne z tą lekko miodową nutą:)

Polecam do herbatki, najlepiej zielonej;)





Miodowe magdalenki
składniki na ok. 20 magdalenek:
/przepis pochodzi z bloga WhitePlate/
- 2 jajka;
- 75 g cukru trzcinowego;
- szczypta soli;
- 90 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 90 g stopionego i ostudzonego masła + masło do wysmarowania foremek;
- 1 łyżka miodu;

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 oC.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodać szczyptę soli i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę jajeczną. Nie mieszać zbyt intensywnie - tylko tyle, by wszystko się ładnie połączyło (tak jak muffinki). Następnie dodać masło i miód.
Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 30 minut.
Foremki do magdalenek wysmarować masłem i wypełnić masą.
Piec ok. 12 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i delikatnie wyjąć z foremki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kocham magdalenki! Takich z miodem jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń