składniki:
- 1 pęczek botwinki;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 400 ml kefiru;
- 400 ml jogurtu naturalnego;
- 200 ml śmietany 12% (może być również 18%);
- 1 szklanka posiekanego świeżego ogórka;
- pęczek drobno posiekanego szczypiorku;
- pęczek drobno posiekanego koperku;
- sól, pieprz - do smaku;
- jajka ugotowane na twardo - po 1 na porcję;
1. Botwinkę dokładnie opłukać, drobno posiekać i ugotować w szklance wody z łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu ostudzić.
2. Ostudzoną botwinkę przełożyć do blendera, dodać kefir, jogurt i śmietanę, sól i pieprz i dokładnie zmiksować.
3. Ogórki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z zupą. Dodać posiekany koperek i szczypiorek (w ilościach dowolnych, ja używam 1/3 pęczka koperku i 1/2 pęczka szczypiorku). Odstawić na 30 min. do lodówki.
4. Ugotować jajka na twardo. Obrać i przekroić na połówki.
5. Chłodnik można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Smacznego!
bardzo lubię chłodniki:)
OdpowiedzUsuń