czwartek, 5 czerwca 2014

Szaszłyki z warzywami i dwa pyszne sosy.




Szaszłyki drobiowe z warzywami
/składniki na 8 szaszłyków/

składniki:
- 1/2 dużej zamarynowanej piersi kurczaka;*
- 2 papryki - pokrojone w duże kawałki;
- 2 duże cebule;
- 1 cukinia pokrojona w grube plastry;**
- boczek wędzony - pokrojony w plastry;

*marynata:
- 200 ml jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę;
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku;
- po 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano;
- 1 łyżka oleju;
- sól i pieprz;
   Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Dokładnie wymieszać z marynatą i odstawić na min. 30 minut.
2. Paprykę umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w plastry, obsypać solą i odłożyć na kilka minut (w tym czasie cukinia puści nadmiar wody). Cukinię obmyć.
3. Boczek pokroić w plastry. Nabijać na wykałaczki do szaszłyków obok mięsa z kurczaka - dzięki temu pierś będzie bardziej soczysta.




Tzatziki


składniki:
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g);
- 200 ml jogurtu naturalnego;
- 100 ml śmietany 12%;
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
- 1 długi ogórek lub 2 mniejsze - obrany i starty na tarce o drobnych oczkach;
- przyprawa do tzatziki;

Twaróg ugnieść z jogurtem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą Ogórek obrać i zetrzeć na tarce, nadmiar wody odsączyć i wymieszać z twarogiem.
Odstawić na kilka minut do lodówki.




Sos z awokado i bazylią
 
składniki:
- 1 dojrzałe awokado;
- pęczek bazylii  kilka listów do dekoracji;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 szkl.gęstej śmietany 18%;
- 2 łyżki musztardy dijon;
- sól i pieprz;

Awokado obrać i zmiksować z 1 łyżką soku z cytryny i pęczkiem posiekanej bazylii. Wymieszać z 1 szkl. gęstej śmietany 18% i 2 łyżkami musztardy dijon. Doprawić solą i pieprzem. Ozdobić listami bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz