niedziela, 22 czerwca 2014
Drożdżowe z waniliową kruszonką
Drożdżowe z waniliową kruszonką
składniki na blaszkę 10x15 cm:
ciasto drożdżowe:
- 225 g mąki;
- 50 g cukru;
- 20 g opakowania cukru waniliowego;
- 10 g świeżych drożdży;
- 50 ml ciepłego mleka;
- 30 g miękkiego masła;
- szczypta soli;
- 2 żółtka;
kruszonka:
- 50 g miękkiego masła;
- 20 g cukru;
- 20 g cukru waniliowego;
- 4 płaskie łyżki mąki;
- 6 łyżek otrębów owsianych;
1. 10 g drożdży wymieszać z 1/3 porcji ciepłego mleka i dostawić na 30 min.
2. Wymieszać resztę mleka z 2 żółtkami, masłem cukrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie sprężyste.
3. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. W tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ułożyć na wyrośniętym cieście drożdżowym.
6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.
Smacznego!
* Ja uwielbiam jeść jeszcze gorące zaraz po wyjęciu z blaszki.
** Polecam jeszcze ciepłe podzielone na kromki z solonym masłem. Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
drożdżowe z kruszonką uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńdo tego kakao i jestem w siódmym niebie :)
Musiało pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuń