niedziela, 22 czerwca 2014

Drożdżowe z waniliową kruszonką



Drożdżowe z waniliową kruszonką
składniki na blaszkę 10x15 cm:
 ciasto drożdżowe:
- 225 g mąki;
- 50 g cukru;
- 20 g opakowania cukru waniliowego;
- 10 g świeżych drożdży;
- 50 ml ciepłego mleka;
- 30 g miękkiego masła;
- szczypta soli;
- 2 żółtka;

kruszonka:
- 50 g miękkiego masła;
- 20 g cukru;
- 20 g cukru waniliowego;
- 4 płaskie łyżki mąki;
- 6 łyżek otrębów owsianych;

1. 10 g drożdży wymieszać z 1/3 porcji ciepłego mleka i dostawić na 30 min.
2. Wymieszać resztę mleka z 2 żółtkami, masłem cukrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie sprężyste.
3. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. W tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ułożyć na wyrośniętym cieście drożdżowym.
6. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.

Smacznego!

* Ja uwielbiam jeść jeszcze gorące zaraz po wyjęciu z blaszki.
** Polecam jeszcze ciepłe podzielone na kromki z solonym masłem. Pycha!


2 komentarze:

  1. drożdżowe z kruszonką uwielbiam <3
    do tego kakao i jestem w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń