czwartek, 10 lipca 2014
Odwrócone ciasto z truskawkami i bananami
Odwrócone ciasto z truskawkami i bananami
składniki na blaszkę o średnicy 26cm:
- 2 jajka;
- 120 g cukru;
- 4 łyżki mleka 3,2%;
- 125 g miękkiego masła;
- 125 g mąki;
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- truskawki - umyte przekrojone na połówki;
- banan - pokrojony na grube plasterki;
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180oC.
Dno blachy smarujemy masłem i wykładamy połówki truskawek i plasterki bananów, tak, żeby zapełnić całe dno blaszki.
Ucieramy kolejno 2 jaka z cukrem, następnie dodajemy mleko i masło. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeżeli będzie zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki mleka.
Ciasto wykładamy na owoce.
Pieczemy 30 min.
Po upieczeniu należy je odwrócić i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglada rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuń