środa, 9 lipca 2014

Tarta z rabarbarem i ricottą na cieście francuskim

Tartę zrobiłam jeszcze w czerwcu, ale zdjęcia leżały zapomniane na dysku. Stwierdziłam, że skoro na straganach można jeszcze znaleźć łodygi rabarbaru, to może warto pokazać ten przepis na blogu:)
Tartę zrobiłam zgodnie z przepisem WhitePlate, ale następnym razem zamienię ricottę na mascarpone, wydaje mi się, że będzie delikatniejsza:)




Tarta z rabarbarem i ricottą na cieście francuskim
/przepis pochodzi z bloga WhitePlate/
składniki na 3 sztuki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 500 g;
- 10 łodyg rabarbaru;
- cukier puder;
- 1 opakowanie sera ricotta;*
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200oC.
2. Ciasto rozwinąć. Podzielić na 3 równe części. Na każdej z nich ostrzem noża zaznaczyć ramkę o szerokości 1,5 cm.
3. Ricottę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i wanilią.
4. Rabarbar obrać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać 4 łyżkami cukru pudru i piec 20 min. Po 10 min. Rabarbar przewrócić na drugą stronę.
Po upieczeniu rabarbar ostudzić i pokroić na równe kawałki o długości równej szerokości tarty.
5. Ricottę rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
6. Piec 20-30 min.

Smacznego!

* Ricottę można zastąpić serkiem mascarpone.
** Po wyjęciu można jeszcze ciepłe tarty posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz