wtorek, 16 grudnia 2014
Chlebek bananowy z wiórkami kokosowymi
Uwielbiam chlebki bananowe i w ogóle ciasta oraz desery z dodatkiem bananów. Ten przepis pochodzi z bloga http://grunttoprzepis.blogspot.com/ , który prowadzi moja siostra cioteczna. Musiałam przecież wypróbować przepis starszej siostry;)
Chlebek wyszedł pyszny, a ja zjadłam połowę przed jego wystudzeniem:)
Chlebek bananowy z wiórkami kokosowymi
/składniki na keksówkę 21x11 cm/
- 3 dojrzałe banany lub 4 małe;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka ciemnego kakao;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 jajka;
- szczypta soli;
- 150 g cukru;
- 1 mały cukier waniliowy (16 g);
- 100 ml (1/2 szkl.) oleju;
- 100 g wiórek kokosowych;
Piekarnik rozgrzać do temp. 180st C.
Banany rozgnieść widelcem na papkę.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cynamon.
Jajka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając. Dodać olej, wymieszać i stopniowo dodawać składniki sypkie. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i rozgniecione banany. Lekko wymieszać, aż do połączenia się składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 40-45 min lub do "suchego patyczka".
Ciasto wystudzić na metalowej kratce, dzięki temu równomiernie odparuje.
Smacznego!
*Ja zjadam je jeszcze ciepłe, wtedy jest najsmaczniejsze:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jaki pyszny chlebek, do niego tylko kubek herbaty lub koktajlu owocowego i podwieczorek lub śniadanie gotowe! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń