środa, 29 kwietnia 2015

Warzywne tagliatelle z sosem pomidorowo - paprykowym




Warzywne tagliatelle z sosem - pomidorowo - paprykowym
/przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie" M. Szaciłło, K. Kopocz/
*z moimi zmianami

składniki dla 2 osób:
tagliatelle:
- 2-3 marchewki;
- 1 duża cukinia;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki soku z cytryny;

sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu;
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę;
- 200 g passaty pomidorowej lub 4-5 pomidorów pokrojonych w kostkę;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka oregano;
- sól do smaku

- garść poszatkowanych liści bazylii

1. Z marchewki i cukinii robimy makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Gotujemy na parze ok. 5 min. (dla wolących makaron al dente - 2-3 min.). Następnie skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
2. Na oliwie podsmażamy: czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, świeżo zmielony kolorowy pieprz i paprykę. Po 2-3 min. dodajemy passatę pomidorową (lub pomidory) i koncent pomidorowy. Dodajemy oregano i dusimy ok. 8 min.
3. Sos odstawiamy od ostygnięcia. następnie miksujemy na głądką masę. Doprawiamy solą i podgrzewamy.
4. Tagliatelle podajemy posypane świeżą posiekaną bazylią.

Smacznego!


Na zdjęciu jest rukola z suszonymi pomidorami (przepis tu).

3 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam sosy pomidorowe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, lekkie danie!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń