poniedziałek, 23 listopada 2015

Tarta pomidorowa z kaszą jaglaną, pomidorami i bazylią


Kaszę jaglaną kupiłam już kilka miesięcy temu, przeciez taka zdrowa i tyle dań można zrobić z jej uzyciem, a jakoś leżała w szafce, a ja nie miałam na nią żadnego pomysłu. Na urodziny dostałam cudowną książkę "Kipi kasza" i w niej postanowiłam poszukać inspiracji. Dziś przedstawiam ten oto przepis. Chetnie dodałabym do tej tarty jakiś sos. Może macie jakieś propozycje?




Tarta pomidorowa z kaszą jaglaną, pomidorami i bazylią
/"Kipi kasza" Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz/

składniki na tartę o średnicy 26-28 cm:
ciasto:
- 125 g zimnego masła;
- 120 g mąki pszennej;
- 130 g mąki żytniej;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki zimnej wody;

farsz:
- 20 pomidorków koktajlowych lub 4 pomidory malinowe pokrojone w ćwiartki;
- 2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko;* - to ok. 200 g suchej kaszy
- 100 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach;
- 200 g śmietany 18%;
- 2 jajka + jedno białko;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- sól, pieprz do smaku;

świeża bazylia do dekoracji;


1. Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki na ciasto i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo będzie twarde.

2. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połaczyć kaszę, śmietanę, jajka, białko, ser i suszoną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

3. Ciasto rozwałkować, nałożyć na tortownicę, nakłuć widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Podpiec przez 15 min w temp. 180 stC. Nastepnie zdjąć papier i piec jeszcze 3 min. Nałożyć farsz, ułożyć na wierchu umyte pomidorki koktajlowe lub pomidory malinowe pokrojone w ćwiartki. Piec 30-40 min.

4. Przed podaniem posypać 2 łyżkami posiekanych świeżych listów bazylii.

Smacznego!

* Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
składniki na 4 porcje:
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej;
- 2,5 szkl. wody;
- 30 g masła;
- sól;

1. Kaszę przelać wrzątkiem i odcedzić.
2. Zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać kaszę. Mieszać przez kilka pierwszych minut gotowania, aby kasza nie przywarła do dna naczynia. Gotować bez przykrycia, mieszając co ok. 5 min. Przykryć, gdy pozostanie neiwielka ilość płynu i odgrzewać jeszcze przez 5 min.
3. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na kilkanaście minut.

*do kruchego ciasta można użyć tylko jednego rodzaju mąki, np. mąki pszennej



4 komentarze: