niedziela, 22 listopada 2015

Jesienne leczo


Pogoda nie rozpieszcza. Jesienią uwielbiam gotować potrawy, które mnie rozgrzewają, a najlepiej jak są to dania jednogarkowe. Jest coś magicznego w garze pełnym warzyw w kolorach jesieni.




Jesienne leczo

składniki:
- 1 bakłażan;
- 1 cukinia;
- 1 czerwona i 1 żółta papryka;
- 2 czerwone cebule lub 2-3 szalotki;
- 1/2 kabaczka;
- kawałek dyni;
- 200 g kiełbasy;
- 1 puszka pomidorów;
- sok pomidorowy;
- 3 ząbki czosnku;
- sól;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku;
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczka chili w proszku;
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego zielonego pieprzu;
- 2 łyżki oleju;
- 1/2 natki pietruszki;

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebule kroimi  piórka i smażymy chwilę.Cukinię i kabaczek kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 min.
2. Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy na małym ogniu.
3. Wrzucamy pokrojoną w niedużą kostkę dynię i paprykę.
4. Bakłażana kroimy w plastry, a następnie w słupki i wrzucamy do garnka. Wlewamy sok pomidorowy do wysokości warzyw. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
5. Cukinię i kabaczek obmywamy i odsączamy, nastepnie kroimy w słupki i dodajemy do garnka.  Jeżeli sosu jest mało dolewamy jeszcze sok pomidorowy.Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
6. Doprawiamy, natkę pietuszki wkąłdamy w całości* i gotujemy dalej na małym ogniu. W tym czasie kiełbasę koimy na kawałki i przesmażamy na patelni. Usmażoną dodajemy do ważyw i dalej gotujemy.
7. Łącznie leczo gotujemy co najmniej 45 min, ja gotuję ok. 1 godziny.

Smacznego!

*natkę pietruszki wkładam w całości, żeby móc ją przed podaniem bez problemu wyjąć, ale możn ją drobno posiekać i obsypać leczo
**leczo jest tak samo dobre, a nawet lepsze na drugi dzień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz