środa, 11 maja 2016

Chili z batatów i fasoli



Chili z batatów i fasoli
/przepis pochodzi z magazynu jamie yearbook 2015/2016/

składniki na 4-6 porcji:
- 2 średniej wielkości bataty, obrane i pokrojone w kostkę;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 1 łyżka kuminu;
- 1 łyżeczka wędzonej papryki;
- 1 posiekana cebula;
- pęczek kolendry - listki oberwane, łodyżki posiekane;
- 2 czerwone papryki pokrojone na kawałki;
- 1 żółta papryka pokrojona na kawałki;
- puszka (400g) czerwonej fasoli;
- puszka (400g) pomidorów;
- ugotowany ryż basmati, do podania;
- 1/2 drobno pokrojonego awokado;

1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać kawałki batatów z łyżką oliwy i szczyptą cynamonu, kuminu i wędzonej papryki. Piec przez 35-40 min. Odstawić do ostygnięcia.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włóż cebulę, łodyżki kolendry, paprykę oraz resztę przypraw. Smażyć na małym ogniu przez ok. 15 min.
3. Dodać odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wymieszać, w razie potrzeby wlać odrobinę wody. Gotować na małym ogniu przez 30 min. Następnie dodać bataty oraz większość listków kolendry.
4. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, posypać resztą kolendry i pokrojonym awokado.
5. Podawać na ugotowanym ryżu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz