niedziela, 8 maja 2016

Łosoś w panierce chlebowo - orzechowej


Nie lubiłam łososia do czasu, kiedy upiekłam go w piekarniku w panierce chlebowo - orzechowej. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie ma szans, żeby się nie udał. A do tego smakuje obłędnie.


Łosoś w panierce chlebowo - orzechowej

składniki na 2 porcje:
- 2 kawałki łososia;
- 50 g orzechów włoskich;
- czerstwa kajzerka;
- 1 ząbek czosnku;
- skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty z niej sok;
- sól;
- biały pieprz;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek + oliwa do wysmarowania naczynia;

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy łososia, którego solimy, obsypujemy białym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Panierka: orzechy włoskie, kajzerkę, ząbek czosnku, skórkę z cytryny i oliwę miksujemy. Układamy ją na rybie.
4. Pieczemy rzez 15 - 18 min.

Rybę można podać z sałatką z roszponki z winegretem posypanej kiełkami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz