wtorek, 3 maja 2016

Crumble i kompot z rabarbaru

Dziś postanowiłam Wam przypomnieć przepisy na pyszne crumble, czyli owoce upieczone pod kruszonką, a do tego polecam kompot. Oczywiście z rabarbaru :)


Crumble ze zdjęcia:

składniki:
- 4 łodygi rabarbaru - obrane, pokrojone w 1 cm kawałki;
- 1 duże jabłko - obrane i pokrojone w dużą kostkę;
- 1 gruszka - obrana i pokrojona w kawałki;
- 50 g masła;
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania rabarbaru;
- 5 łyżek mąki;
- maliny;

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
2. Rabarbar obsypujemy 1 łyżką cukru. Owoce mieszamy i  umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Masło rozcieramy palcami z cukrem i mąką. Powstałą kruszonką posypujemy owoce.
4. Pieczemy 30 min.
5. Upieczone dekorujemy świeżymi malinami.
6. Podajemy od razu po upieczeniu.




A tu inne propozycje:
- crumble rabarbarowo - jabłkowo - gruszkowe
- crumble rabarbarowe
- crumble rabarbarowe II

Do ciepłych owoców idealnie pasuje kompot.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz