czwartek, 7 września 2017

Korzenny omlet śniadaniowy



Korzenny omlet śniadaniowy
/przepis pochodzi z książki "Smitten kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu" Deb Perelman/

składniki:
- 2 duże jajka;
- 1 łyżka ciemnego cukru brązowego;
- 1 łyżeczka melasy (można pominąć);
- 40 g mąki;
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru;
- szczypta mielonych goździków;
- 1/8 łyżeczki mielonej lub świeżo startej gałki muszkatołowej;
- 1/8 łyżeczki soli;
- 2 łyżki masła (ok. 30 g);

do podania:
- cukier puder, syrop klonowy, miód, słodka śmietana, świeże owoce;

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stC;
2. Ubij jajka na gładką jasną masę. Dodaj: cukier, melasę, i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy.
3. W naczyniu żaroodpornym lub blaszce o średnicy 22 cm roztop masło i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni naczynia. Można je również wysmarować zimnym masłem.
4. Do naczynia wlej ciasto i piecz 15-20 min.

5. Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem, słodką śmietaną, świeżymi owocami, czy z czymkolwiek masz ochotę ;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz