poniedziałek, 11 września 2017

Pieczony dorsz i słoneczniki

Dorsz wyszedł pyszny, a my po spacerze byliśmy tacy głodni, że zanim zrobiłam jakiekolwiek zdjęcie talerze były puste. Wrzucam Wam zatem przepis i zdjęcia słoneczników, które dostałam od M. Możecie tak jak my podziwiać je jedząc pyszną rybę.




Pieczony dorsz

składniki:
- 2 filety dorsza;

marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1/8 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki oliwy;
- sok z 1/2 cytryny i skórka otarta z cytryny;
- sól;
- świeżo mielony biały pieprz;

1. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nią umytą i osuszoną rybę. Odstawiamy na min. 4 godz.
2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stC.
3. Dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 15 min. Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne 10-15 min.

4. Rybę podaję z tą lub sałatką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz