wtorek, 12 września 2017

Sałata z pieczoną cukinią, kiełkami oraz sosem miodowo - musztardowym



Przepis znalazłam w książce "Karolina na detoksie". Poniżej prezentuję go w mojej wersji. Sałatka jest doskonała na śniadanie i tak właśnie polecają ją autorzy. Jest również doskonałym dodatkiem do obiadu. ja w jej towarzystwie podaję ryby.

Sałata z pieczoną cukinią, kiełkami oraz sosem miodowo - musztardowym

składniki:
- 1 cukinia;
- oliwa;
- sól;
- suszone oregano;
- 1 opakowanie roszponki;
- 2 pomidory;
- 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki;
- 1/2 opakowanie kiełków lucerny;

sos:
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżeczka miodu;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżki oleju lnianego;

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stC.
2. Cukinię obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki, które następnie kroimy na pół. Polewamy oliwą, solimy i posypujemy suszonym oregano. Pieczemy 15 - 20 min.
3. Mieszamy dokładnie składniki na sos, tak żeby miał jednolitą konsystencję.
4. Mieszamy roszponkę, pomidory pokrojone w cząstki, przestudzoną cukinię oraz kiełki. Polewamy sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz