środa, 23 października 2013

ciasto bardzo czekoladowe z dynią

Jesień jest wspaniała, ostatnie słoneczne dni sprzyjają spacerom. W parku zrobiłam kilka zdjęć i patrząc na nie uświadomiłam sobie, że liście mają kolor mojej ukochanej ostatnio dyni. Piękny pomarańczowy, bardzo słoneczny.






Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść dynię, wybór padł na przepis autorstwa Strawberries from Poland (tu) z moimi małymi modyfikacjami. Ja uwielbiam gorące ciasto, wyjęte prosto z piekarnika. Pycha!



Ciasto bardzo czekoladowe z dynią
- 120 ml oleju;
- 140 g brązowego cukru demerara;
- 3 jajka;
- 240 g mąki pszennej;
- 50 g kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- szczypta soli morskiej;


- 300 g dyni startej na tarce o dużych oczkach;
- 3 łyżki brązowego cukru muscovado;
- 3 łyżki przyprawy do pierników;

     Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180oC.
     W dużej misce mieszamy olej i brązowy cukier demerara. Dodajemy jajka i mieszamy dalej aż masa będzie puszysta. W drugiej misce łączymy ze sodą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól i dzielimy na 3 części. Do płynnych składników dodajemy 2/3 składników suchych i dokładnie mieszamy.
     Dynię mieszamy z pozostałą częścią (1/3) składników, aż proszek oblepi dynię. Następnie dodajemy ją do pozostałych składników i dalej dokładnie mieszamy. 
     Blaszkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy ciasto, którego wierzch obsypujemy brązowym cukrem muscovado i przyprawą do piernika.
     Pieczemy 40 min bez termoobiegu. Zawsze jest dobrze sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem - wetknięty w ciasto nie powinien się lepić. Jeżeli będzie zbyt wilgotne, pieczemy jeszcze 5 - 10 min.

    Smacznego!
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz