poniedziałek, 16 grudnia 2013

świąteczne cupcakes


Moja słodka propozycja na święta. Są śliczne i maślane. Masa kremowa musi być bardzo miękka, inaczej szpryca sobie nie poradzi. Ja swoją zepsułam;)

świąteczne cupcakes

składniki na 10 babeczek:
ciasto:
- 120 g miękkiego masła;
- 150 g cukru;
- sól;
- skórka starta z 1 pomarańczy;
- sok z 1/2 pomarańczy; 
- 3 jajka;
- 100 g płatków migdałowych;
- 150 g mąki;
- 1 łyżka przyprawy do piernika;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- jedna łyżeczka śmietany kremówki;

masa kremowa:
- 200 g miękkiego masła;
- 150 g cukru pudru;
- miąższ z 1/2 laski wanilii;


     Rozgrzewamy piekarnik do 200oC.
     Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
     Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy płatki migdałowe, mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. W drugiej masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli, skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy, a następnie łączymy ze śmietaną kremówką. Do kremu dodajemy kolejno po 1 jajku i mieszamy. Łączymy ze sobą składniki z obu naczyń i krótko ucieramy.
     Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 min. lub do suchego patyczka.

     Po wyjęciu ostudzić na kratce.
     Przygotowujemy masę kremową: Masło ucieramy z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Za pomocą szprycy cukierniczej dekorujemy ostudzone babeczki.

Smacznego!

* babeczki inspirowane są przepisem z "To jest pyszne" nr 4/2013
** w oryginalnym przepisie było zbyt dużo masła przez co babeczki były bardzo tłuste i ciężkie. Zmniejszenie ilości tłuszczu doda im lekkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz