niedziela, 24 maja 2015

Krem z białych szparagów




Krem z białych szparagów
/przepis pochodzi z Kukbuka i jest autorstwa Myszawkuchni.pl/

składniki:
- pęczek białych szparagów;
- 2 ziemniaki;
- bulion warzywny lub rosół;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżka śmietany 12% lub jogurt;
- sół;
- pieprz;
- gałka muszkatołowa;
- balsamico;
- olej lniany;

1. Białe szparagi obieramy, kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem do wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy cebulę na oliwie.
3. Zeszkloną cebulę dodajemy do ugotowanych warzyw. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu. Miksujemy.
5. Po zmiksowaniu przecieramy przez sito.
6. Podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Przekładamy na talerze
8. Wykańczamy kilkoma kroplami balsamico i oleju lnianego.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz