czwartek, 16 sierpnia 2012

a na obiad... (zapiekanka z parówką pod beszamelem)

Co jakiś czas moja lodówka ulega przepełnieniu, wtedy postanawiam gotować tylko z tego co znajduje się w mojej kuchni. Czasem wychodzą z tego całkiem fajne dania.
Dziś mam wolne, więc zrobiłam coś co jest szybkie, a zarazem smaczne.

a na obiad...

zapiekanka z parówką pod beszamelem

składniki:
/zapiekanka dla 4 osób/
- 40 dag makarony świderki;
- 6 parówek;
- 1 średniej wielkości cebula;
- puszka pomidorów w kawałkach;
- 30 dag sera żółtego gouda;
- sól, pieprz, czerwona papryka, curry, czosnek granulowany;
- oliwa;

sos beszamel
- 200 g masła;
- 60 g mąki pszennej;
- 3/4 szkl. mleka;

 Rozgrzać piekarnik do temp. 180oC.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Do gotowania makaronu należy dodać łyżkę oliwy lub oleju - wtedy makaron się nie sklei.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pokroić parówki w 1,5 cm kostkę i przesmażyć z cebulą. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym z młynka, papyką, curry i czosnkiem. Podgrzać.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron z sosem i posypać startym serem.
Na ser wyłożyć sos beszamel - na patelni rozpuścić masło, następnie wsypać mąkę i przesmażyć, masa powinna być gęsta, potem wlać mleko i energicznie mieszać, aby pozbyć się grudek. Sos ma mieć gęstą i  jednolitą konsystencję.

Piec 25 min.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz