czwartek, 2 sierpnia 2012

muffinki z jagodami



Muffinki z jagodami
/12 małych muffinek lub 6 dużych/

składniki:
- jagody;
- 250 g mąki;
- 75 g drobnego cukru;
- 75 g brązowego cukru;
- 140 ml śmietany 18%;
- 125 ml oleju;
- 1 łyżka miodu;
- 2 jajka;

Rozgrzać piekarnik do 200oC i wyłożyć 12 foremek do muffinek papilotkami.
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąka, cukier biały i brązowy, a w drugiej składniki mokre: śmietana, olej, miód oraz jajka. Następnie połączyć wszystko razem, dodać jagody, wymieszać delikatnie (nie mieszamy zbyt długo, bo muffinki będą twarde).
Wyłożyć do papilotek i piec 25 min.
Nie pieczemy muffinek z termoobiegiem, ponieważ będą zbyt suche.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz