środa, 1 sierpnia 2012

parę dni nad jeziorem

Niespodziewane 2 dni wolnego, miało być morze było jezioro. Cztery dni relaksu, miałam w końcu czas, żeby bezkarnie poczytać książki, pobawić się z Franiem i popływać i wygrzać się do woli. Zawsze lubiłam wakacje nad jeziorem, pomimo, że uwielbiam podróże to nad jeziorem leniuchuję, to jest jedyne miejsce, gdzie mnie nic nie goni, nie pcha do przodu. Gapię się w niebo i błękit wody i cieszę się chwilą.





W takiej aurze najlepiej smakują dania z grilla. Tym razem szaszłyki z kurczaka.


szaszłyki z kurczakiem i warzywami
/7-9 szaszłyków w zależności od wielkości kawałków warzyw i mięsa/

składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka;
- wędzony boczek ;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 1 mała cukinia;
- 1 czerwona cebula;
- 3 małe pieczarki;

marynata do kurczaka:
- oliwa z oliwek;
- 4 posiekane listki bazylii;
- 4 posiekane łodyżki natki pietruszki;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku;
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz kolorowy, papryka słodka, oregano w proszku, sos sojowy;

Pierś z kurczaka pokroić na nieduże kawałki i zamarynować na min. 30 min.
W tym czasie pokroić paprykę na nieduże kawałki, a pieczarki, cukinię, cebulę oraz boczek w plastry.
Nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na grillu, najlepiej na aluminiowej tacce. Grillować pod przykryciem przez ok. 25 min (w zależności od wielkości szaszłyków).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz