Zawsze lubiłam jeść śniadania, ale od dawna nie miałam czasu na ich przyrządzanie. Od kiedy mieszka z nami Franio duuużo wcześniej wstaję i przy okazji gotuję;)
Muffinki są proste w przygotowaniu i pyszne.
Muffinki śniadaniowe
/na podstawie przepisu z "moje Gotowanie" nr 8/
składniki:
/na 6 małych muffinek/
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego;
- 1 jajko;
- 15 dag startego sera żółtego;
- 10 dag pokrojonej szynki;
- 5 łyżek stołowych śmietany 18%;
- sól morska, pieprz z młynka, gałka muszkatołowa;
Nagrzać piekarnik do temp. 200oC.
Rozwałkowane cienko ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów i wykąłdamy nimi formę do muffinek.
Roztrzepać jajko, wymieszać ze śmietaną, dodać ser i szynnkę, doprawić do smaku. Tak przygotowaną masą wypełnić miseczki z ciasta francuskiego. Piec ok. 25 min.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, udekorowane kawałkami pomidora koktajlowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz