niedziela, 19 sierpnia 2012

muffinki bananowe by Nigella Lawson

Kolejna wersja moich ukochanych babeczek. Tym razem według przepisu Nigelli Lawson z "Jak być domową boginią"

muffinki bananowe by Nigella Lawson
/przepis na 12 muffinek/

składniki:
- 30 g masła;
- 60 g miodu - 2 pełne łyżki;
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 2 duże dojrzałe banany;
- 150 g mąki pszennej;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli morskiej;
- 1 jajko - opcjonalnie;

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190oC.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Roztopić w rondlu na małym ogniu masło, miód oraz ekstrakt waniliowy i odstawić na parę minut. Rozgnieść banany i wymieszać ze stopionym masłem. Można dodać jedno jajko. W drugiej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól morską. Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Ciasta nie mieszamy zbyt długo - najwyżej kilka razy - wtedy muffinki będą delikatne i puszyste. Masa powinna być grudkowata.
Piec 25 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz