poniedziałek, 6 sierpnia 2012

letnia pasta


letnia pasta
/porcja dla 2 osób/

Zrobimy ją szybko, a co najważniejsze ze świeżych składników! Można ją zrobić bez kurczaka za to z mozzarellą.

składniki:
- makaron spaghetti;
- sól;
- oliwa;
- pierś kurczaka;
- 12 dużych listków bazylii;
- pieprz, sól morska (lub sos sojowy), suszone oregano, papryka czerwona w proszku;
- 1 ząbek czosnku;
- duża kiść pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory malinowe) pokrojonych w kostkę;
- pół cebuli czerwonej pokrojonej w piórka;

Makaron ugotować al dente.
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą morską (lub sosem sojowym), pieprzem, papryką słodką w proszku i drobno posiekaną bazylią - 4-5 listków. Skropić oliwą. Marynować ok. 20 min. Usmażyć. Dodać cebulę, smażyć aż zmięknie. Wrzucić pomidory i posiekane listki bazylii. Dusić na wolnym ogniu, doprawić.
Makaron wymieszać z sosem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz