niedziela, 3 maja 2015
Pieczone jabłka z olejem kokosowym, cynamonem i miodem
Niedawno odkryłam olej kokosowy. Sam w sobie nie ma smaku ani zapachu, ale dodany do potrawy uwalnia nieznane mi dotąd aromaty.
Tym razem coś na słodko - pieczone jabłka. Kiedy piekę je wieczorem to w całym domu czuć zapach szarlotki. Ten deser można uznać za comfort food. Pyszne, ciepłe i aromatyczne:)
Pieczone jabłka z olejem kokosowym, cynamonem i miodem
/przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie" M. Szaciłło, K. Kopocz/
składniki dla 2 osób:
- 4 jabłka;
- 4 łyżeczki oleju kokosowego;
- 1 łyżka cynamonu;
- miód;
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.
2. Jabłka przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę jabłka marujemy olejem kokosowym i posypujemy cynamonem.
3. Pieczemy z termoobiegiem przez 25-30 min.
4. Po wyjęciu polewamy miodem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńaromatyczne i jednocześnie pyszne!
OdpowiedzUsuń