sobota, 2 maja 2015

Wegańska fasolka po bretońsku


Lubicie fasolkę po bretońsku? Mi od zawsze kojarzywa się, podobnie jak grochówka, z rozgrzewającym daniem jedzonym przy okazji kuligu czy plenerowej imprezy jesienią. Ostatnio przetestowałam przepis Marty Dymek (Jadłonomia) na fasolkę w zupełnie nowym wydaniu - wegańską. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej.
Pamiętajcie tylko o wcześniejszym namoczeniu fasoli i ugotowaniu jej do miękkości zanim zaczniecie robić to danie. Ona nie zmięknie w sosie - wiem coś o tym;)



Wegańska fasolka po bretońsku
/przepis pochodzi z bloga Jadłonomia/

składniki dla 6-8 osób:
- 6 szkl. ugotowanej fasoli piękny Jaś (= 3 szkl. suchej fasoli);
- 1 celuba pokrojona w kostkę;
- 6 liści laurowych;
- 6 ziaren ziela angielskiego;
- 3 ziarna pieprzu;
- olej roślinny do smażenia;
- 500 g passaty pomidorowej;
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1/2 - 3/4 szkl. wody;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżeczka kuminu - mielonego;
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (można ją zastąpić słodką papryką);
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżka posiekanej pietruszki;
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry;
- sól i pieprz do smaku;

1. Na dnie dużego garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej roślinny i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażymy 5-8 min, do czasu aż cebula się zeszkli.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy fasolę i gotujemy 15-20 min. na małym ogniu, pod przykryciem.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Przekłądamy na talerze. Można posypać posiekaną pietruszką.
4. Podajemy z dobrym chlebem.

!!! Fasolę przed dodaniem gotujemy do miękkości.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetne danie i właśnie takie wegańskie wersje są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam nic wegańskiego, a ta fasolka wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń