czwartek, 21 maja 2015

Chłodnik


Maj nas na razie nie rozpieszcza, ale to najlepsza pora na chłodnik. Na blogu pojawił się na razie tylko ten  i przez dugi czas nic w nim nie zmieniałam, ale czas na małe modyfikacje przepisu.


Chłodnik

- 1 pęczek botwinki;
- 1 łyżka octu balsamicznego; 
- 250 ml kefiru;
250 ml maślanki;
- 1 szklanka posiekanego świeżego ogórka;
- 1/4 pęczka drobno posiekanego szczypiorku;
- sól, pieprz - do smaku;
- jajka ugotowane na twardo - po 1 na porcję;

1. Botwinkę dokładnie opłukać, drobno posiekać i ugotować w szklance wody z łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu ostudzić.
2. Ostudzoną botwinkę przełożyć do blendera, dodać kefir i maślankę, sól i pieprz i dokładnie zmiksować.
3. Ogórki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z zupą. Dodać posiekany szczypiorek (można również dodać posiekany koperek). Odstawić na 30 min. do lodówki.
4. Ugotować jajka na twardo. Obrać i przekroić na ćwiartki.
5. Chłodnik można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz