środa, 27 maja 2015

Leczo bardzo warzywne




Leczo bardzo warzywne

składniki na 6-8 porcji
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka;
- oliwa;
- 1 cukinia zielona pokrojona w słupki;
- 1 cukinia żółta pokrojona w słupki;
- 1 bakłażan pokrojony w słupki;*
- 2 papryki czerwone pokrojone w paski;
- 1/2 pętka kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej;
- 500 ml passaty pomidorowej;
- sok pomidorowy;
- 1 łyżka suszonego lubczyku;
- 1 łyżka ziół prowansalskiech;
- 1 łyżka czerwonej papryki;
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili;
- 2 ząbki czosnku - zgniecione przez praskę;
- sól;

- opcjonalnie można dodać: różyczki brokułu, fasolkę szaragową, fenkuł pokrojony w piórka,


     W garnku o grubym dnie przesmażamy cebulę na oliwie. Zalewamy passatą pomidorową i dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, następnie po kilku minutach dodajemy cukinie i bakłażan. Kiełbasę kroimy i przesmażamy na oddzielnej patelni. Dodajemy do warzyw. Doprawiamy lubczykiem, ziołami prowansalskimi, czerwoną papryką, chili, czosnkiem. Dolewamy sok pomidorowy, dla uzyskania porządanej gęstości leczo. Ja lubię dużo sosu, więc dodaję ok. 250 - 300 ml soku. Solimy.
     Leczo gotujemy w sumie 30-45 min.

*bakłażan - żeby pozbyć się goryczki należy go spocić, tj. solą. Bakłażan kroimy na plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Spłukujemy wodą i kroimy w słupki.

     Podajemy z dobrym świeżym pieczywem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Prosta i jakże smaczna wersja, gratulacje :) Zapraszam też do spróbowania mojego przepisu na leczo :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń