niedziela, 10 maja 2015

Warzywny stir-fry z makaronem ryżowym



Warzywny stir-fry z makaronem ryżowym
/przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie" M. Szaciłło, K. Kopocz/

składniki dla 2 osób:
- 2 łyżki oliwy;
- kawałek imbiru o długości kciuka, starty na tarce;
- czerwone chili drobno pokrojone (bez pestek jest łagodniejsza)
- 2 marchewki pokrojone w słupki;
- 1 mały brokuł podzielony na drobne różyczki;
- 1 czerwona papryka pokrojona w słupki;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 3/4 szkl. wody;
- 1 łyżka oleju sezamowego;
- sok z 1/2 cytryny;
- małe opakowanie makaronu ryżowego;

1. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir i chili. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę, a po 2 min. brokuły. Cały czas mieszamy. Warzywa powinny sie lekko skarmelizować. 2. Po kilku minutach dorzucamy paprykę. Chwilę smażymy i wlewamy wodę, sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy.
3. Makaron ryżowy zalewamy na chwilę wodą. Następnie wrzucamy do warzyw i jeszcze chwilę smażymy.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. pycha, a makaron ryżowy to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! A wczoraj właśnie z koleżanka się rozmarzyłyśmy nad daniami z makaronem ryżowym .;)

    OdpowiedzUsuń